Boeing се срина до загуба, близка до $3 милиарда, през второто тримесечие - най-голямата загуба за три месеца в историята на компанията. Основната причина е кризата със 737 Max, най-продаваният самолет на американския производител.

Компанията отчете загуба от $2,94 милиарда, след като през миналата седмица съобщи, че ще впише еднократен разход от $4,9 милиарда (след данъци), за да компенсира авиокомпании, които са засегнати от забраната за летене, наложена на модела. Boeing ще плати заради създадените проблеми с графиците и забавянето на доставките.

Boeing предупреди, че това ще се отрази в отчета за второто тримесечие, като $5,6 милиарда намаление на приходите и печалбата преди данъци. За сравнение, през второто тримесечие на миналата година компанията отчете печалбата от $2,2 милиарда.

Приходите през трите месеца до края на юни са $15,7 милиарда, при $24,5 милиарда година по-рано. Спадът отразява кризата със 737 Max, но и по-ниския обем приходи от дейности в областта на отбраната и услугите.

Към момента все още не е ясно кога 737 Max отново ще може да лети, но очакванията са това да се случи към края на тази година.

В резултат от лошия отчет на Boeing, както и на Caterpillar, Dow Jones Industrial Average изтри 0,4% от стойността си при отваряне на търговията. S&P 500 падна с 0,2%, а Nasdaq Composite - с 0,3%.

Boeing 737 Max вероятно няма да лети поне до началото на 2020 година

Boeing 737 Max вероятно няма да лети поне до началото на 2020 година

Това твърдят от The Wall Street Journal