Последните терористични атаки и решението на Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС) удариха бизнеса на нискобюджетните английски авиолинии EasyJet.

От компанията отчитат по-слаб сезон, като продажбите за третото тримесечие са намалели с 2,6% до размер от 1,2 милиарда паунда. Приходите от едно място са се свили с 8,3%, а акциите на корпорацията са поевтинели със 7,6 на сто, пише Bloomberg.

Сред основните причини за слабите резултати на авиокомпанията е спадът в търсенето на полети до Турция, както и отливът на туристи заради терористичните атаки в Европа.

Заедно с това обаче печалбите на EasyJet са намалели заради поевтиняването на паунда спрямо еврото. Британската валута се срина до 30-годишното си дъно, след като гражданите на Острова подкрепиха излизането от ЕС.

“Тези фактори, плюс отлагането на някои от полетите заради стачки, доведоха до редуциране на печалбата преди облагане с данъци с 28 милиона паунда”, посочват от авиопревозвача.

“В последно време волатилността на валутата в резултат на британския референдум за напускането на ЕС, както и последните събития в Турция и Ница продължават да се отразяват на доверието на потребителите”, твърдят още от EasyJet.