Brexit ще се превърне в бедствие за автомобилните производители както във Великобритания, така и в Европа, ако не бъде сключена сделка за напускането, предупреди главният изпълнителен директор на Aston Martin Анди Палмър.

По думите на Палмър твърдият Brexit "ще е бедствие за индустрията от двете страни на канала (протокът Ла Манш, б.р.)".

Британското автомобилостроене губи десетки хиляди работни места при лоша сделка за Brexit

Британското автомобилостроене губи десетки хиляди работни места при лоша сделка за Brexit

Шефът на Jaguar Land Rover не е сигурен, че заводите на Острова ще продължат работa след напускането на ЕС

Палмър, който е бивш изпълнителен директор на Nissan Motor, отправи предупреждението в интервю за британския Mail on Sunday.

Шефът на Aston Martin е поредният висш мениджър от Острова, който предупреждава за щетите, които ще нанесе Brexit върху британската индустрия.

Jaguar Land Rover се готви да напусне Великобритания при "твърд" Brexit

Най-големият британски автопроизводител напуска Острова при "твърд" Brexit

Компанията губи по £1.2 милиарда годишно, ако няма сделка между Лондон и Брюксел

Миналата седмица ръководителят на Jaguar Land Rover Ралф Спет предупреди премиера Тереза ​​Май, че лоша сделка за Brexit може да изложи на риск десетки хиляди работни места и да струва на компанията повече от 1.2 млрд. паунда (1.6 млрд. долара) годишно.

Rolls-Royce премести бъдещото производство на големи реактивни двигатели в Германия, за да гарантира, че ще продължи да работи независимо от резултата на Brexit. През юни европейският авиогигант Airbus предупреди, че също може да се изтегли от Острова, ако не бъде постигната сделка за напускането.

Airbus напуска Великобритания, ако няма сделка за Brexit

Авиационен гигант напуска Острова, ако няма сделка за Brexit

Производителят смята, че митническите забавяния ще направят заводите му неконкурентни

Въпреки проблемите, Aston Martin не очаква преки щети върху бизнеса си от развода между Лондон и Брюксел. Според Палмър Brexit ще бъде "разсейване", но нищо повече за производителя на луксозни автомобили, който продължава с плановете си за борсов дебют в Лондон.

В продължение на дълги години Aston Martin поддържаше имиджа на компания, която произвежда скъпи играчки за богатите и известни личности. Но тези дни вече са в миналото.

Rolls-Royce се готви да напусне Великобритания при "твърд" Brexit

Един от символите на британската индустрия бяга от Острова при "твърд" Brexit

Ако Лондон и Брюксел не постигнат сделка, това ще е пагубно за бизнеса й

Благодарение на Палмър, компанията създаде силен бизнес, чиито продукти се харесват на по-широка аудитория и това е от решаващо значение за нарастването на печалбата.

Той има основен принос загубата от 163 млн. паунда преди данъци през 2016 г. да се превърне в печалба от 87 млн. паунда през миналата година. Очаква се през тази година Aston Martin да произведе между 6200 и 6400 коли.

Компанията планира ежегодно да представя нов модел, 2 специални превозни средства и класически автомобил, който се е прославил в миналото. Тази година това е моделът DB5 от филма за Джеймс Бонд "Голдфингър".