Сериозното прекъсване на глобалната верига за доставки, причинено от това, че Пекин продължава да прилага своята политика на нулева толерантност към Covid-19, както и войната на Русия с Украйна доведе до покачване на разходите на британските фабрики с най-бързия темп в историята. Това разкрива ново проучване, цитирано от британските медии.

Недостигът на суровини и ключови компоненти, използвани от производителите във Великобритания, поради задушаването на нормалните търговски потоци от Украйна и блокирането на ключови пристанища в Китай, за да се намали скокът в случаите на Covid-19, увеличи разходите на фабриките драстично.

Китай затвори фабрики на Apple и рискува хаос в глобалната верига за доставки

Китай затвори фабрики на Apple и рискува хаос в глобалната верига за доставки

Заради 66 случая на Covid-19 в град Шенжен

Производителите от Обединеното кралство вдигнаха цените с най-бързия темп в историята, според последния индекс на мениджърите по покупки (PMI) на S&P Global. Новите данни подчертават мащаба и постоянството на инфлационната криза, която удря глобалната икономика.

Отделни данни от S&P Global за еврозоната и САЩ показват, че производителите в богатите нации са засегнати от по-високи разходи и ги прехвърлят върху потребителите. По последни данни инфлацията във Великобритания вероятно скоро ще надхвърли 30-годишния връх от седем процента, който вече е достигнат.

Лошите икономически условия допринасят за натиска върху Английската централна банка да повиши лихвените проценти, твърдят финансови експерти. Въпреки рекордното увеличение на цените, активността сред британските фабрики расте. Растат обаче и цените.

Западни страни спряха товарните превози на Русия през своя територия.  Какви са новите маршрути за доставки

Западни страни спряха товарните превози на Русия през своя територия. Какви са новите маршрути за доставки

Първата партида контейнери от Индия за Русия вече е изпратена през Иран