Датският производител на бира Carlsberg инвестира 23 милиона лева в нова пивоварна в Благоевград. Тя ще бъде оборудвана с най-модерни технологии и ще бъде обособена в производствената база на Карлсберг България, съобщават от компанията.  В нея ще бъде изградена поточна линия за производство на бира в кен опаковки от 0.5 литра.

Очакваният старт е през първата половина на 2023 година, което ще позволи на компанията да разшири портфолиото си от продуктови иновации, следвайки най-високите международни и национални стандарти за качество в пивопроизводството.

По повод на инвестицията на датската компания в Благоевград заместник-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов връчи сертификат за инвестиция клас "А" по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) на Войчех Жабински, който е изпълнителен директор на "Карлсберг България". 

Carlsberg работи върху въвеждането на първите бирени бутилки от хартия

Скоро бирата ви може да се продава в бутилки от хартия

Toва е поредната стъпка на компанията към създаването на устойчиви опаковки

"Инвестицията, която ще бъде направена в Благоевград, е от огромно значение, особено предвид икономическата ситуация, не само в България, но в световен мащаб. Тя ще даде възможност за нови работни места, от каквито несъмнено има нужда", заяви зам.-министър Савов по време на връчването на сертификата. По думите му компанията е един сериозен работодател на територията на областния център.

"Като водещ производител в сектора, за нас е важно да инвестираме не само в нови технологии и производствени мощности, но и в икономическото, социалното и културното развитие на регионите, в които оперираме", коментира пред местните медии Войчех Жабински -  изпълнителен директор на "Карлсберг България".

Снимка 591127

На церемонията в Благоевград присъстваха още кметът на Благоевград Илко Стоянов и Богдан Богданов, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ).

Carlsberg разполага с две пивоварни в България - в Шумен и Благоевград, както и с логистични и търговски центрове в цялата страна. Осигурява работни места на повече от 500 души. С новата "CAN" линия компанията планира да разшири производството и заетостта си и да произвежда бира в кен-опаковки у нас, вместо да внася от съседни страни. 

Историята на "Карлсберг България" започва в далечната 1882 година, когато в Шумен пристига чешкият майстор пивовар Франц Милде и заедно с предприемчиви шуменци поставя началото на една от най-старите пивоварни в България - Шуменско пиво. След 2002 година Шуменско пиво става част от голямото семейство на световния датски концерн Карлсберг.

През август 2004 година акционерите на компанията гласуват промяна във фирмата на дружеството на "Карлсберг България" АД. През септември двата завода - "Шуменско пиво" и "Пиринско пиво", обединяват ресурси и активи под името Карлсберг България.

"Карлсберг България" държи вече почти 1/3 от пазара на бира у нас

"Карлсберг България" държи вече почти 1/3 от пазара на бира у нас

Компанията расте благодарение на силните си местни марки