Deutsche Bank AG е натрупала загуба от $1,6 милиарда в рамките на повече от 10 години след сложна инвестиция в общински облигации, която банката е направила преди кризата от 2008 година, пише The Wall Street Journal.

Това е една от най-големите загуби на най-голямата германската банка от една инвестиция и е почти четири пъти по-голяма от печалбата ѝ за 2018 година.

В продължение на годините Deutsche Bank е отказвала да намали стойността на облгиациите и свързаните деривати в баланса си и е отхвърляла притесненията на одиторите, според вътрешни документи, видяни от изданието.

Портфолиото от $7,8 милиарда от общински облигации е закупено през 2007 година, а банката е закупила и защита срещу дефолт на стойност $140 милиона от Berkshire Hathaway, компанията на Уорън Бъфет.

След като най-накрая е продала позицията си 9 години след покупката, мениджърите на банката в крайна сметка решават да не преизчисляват финансовите резлултати за предходните години. Загубата е включена в отчета за 2016 година като част от т. нар. подразделение за неосновните операции. То бе създадено през 2012 г. и в него бяха прехвърляни губещи позиции. Именно там отива и портфолиото от облигации.

По време на представянето на финансовия отчет за този период, главният изпълнителен директор загатва за проблемната сделка, но не съобщава никакви подробности.

По-късно банката започва вътрешно разследване дали не е подвела инвеститорите, като не е съобщила за сделката, но в крайна сметка то е прекратено без резултат.

Deutsche bank - за първи път на печалба от 2014 г.

Deutsche bank - за първи път на печалба от 2014 г.

Печалбата от 341 милиона все пак е доста под очакваното