С нищо добро няма да запомни началото на 2023 г. стрийминг платформата Disney+ - само през първото тримесечие тя е загубила над 5 млн. абонати по целия свят, съобщават световните агенции. Тя продължава да работи на загуба.

Детайли: Около 300 000 по-малко са абонатите на Disney+ в САЩ и Канада, като за причина се сочи увеличението на месечната такса.

Много тежко е положението в Индия и Югоизточна Азия, където Disney предлага стрийминг услуги под бранда Hotstar. Местният милиардер Мукеш Амбани успя да се пребори за правата за излъчване на крикет първенството през своята платформа JioCinema и, за да привлече клиенти, пусна мачовете безплатно.

Съкращенията на персонал не пропускат и развлекателната индустрия. Disney освобождава 7 000 служители

Съкращенията на персонал не пропускат и развлекателната индустрия. Disney освобождава 7 000 служители

Първият кръг ще започне тази седмица

Това доведе до 4,6 млн. индийски абонати на Hotstar по-малко само в рамките на Q1 и общо отлив от почти 8 милиона и половина от октомври насам. Няма изгледи за скорошно подобрение след като Амбани "открадна" и лицензната сделка за каталозите на HBO и Warner Bros.

Още нещо: Disney+ успява все пак да намали оперативната си загуба до 659 млн. долара за тримесечието при $1,1 млрд. през предходния период.

Изпълнителният директор Боб Айгър по-рано коментира, че очаква платформата да започне да печели пари до следващата година.

Акциите на  Walt Disney паднаха с 45% от началото на годината

Акциите на най-голямата в света компания за развлечения паднаха с 45% от началото на годината

"Принос" за това има и не особено успешния старт на на новия филм "Аватар: Пътят на водата"

Какво предстои: По-рано през тази година Disney+ за първи път отчетоха спад на абонатите, като това беше последвано от съкращаването на 7000 души.

Следващите стъпки на компанията със сигурност ще бъдат повлияни и от стачката на сценаристите в Холивуд, които настояват за по-добри възнаграждения. Вече са стопирани няколко проекта на Disney.

Контекст: Компанията налива огромни средства, за да навлезе в поточното видео - на фона на спадащи приходи от традиционната телевизия. Тя има общо 231 млн. абонати на Disney+, спортната платформа ESPN+ и развлекателната Hulu. Netflix е пазарен лидер с 232,5 млн. потребители.