Цената на акциите на Walt Disney Co при търговията вчера падна с още 4,8%, до най-ниското си ниво от март 2020 г. Причана сега е новината за първите приходи от новия филм "Аватар: Пътят на водата". Ценните книжа станаха "лидер" по спад сред компонентите на борсовия индекс Dow Jones, пише Интерфакс.

В резултат и на поредното поевтиняване, цената на акциите на най-голямата развлекателна и медийна компания в света е паднала с почти 45% от началото на тази година, което практически е най-лошият финансов резултат от 1974 г. насам, пише MarketWatch. За сравнение, за периоза Dow Jones падна с 9,9%, S&P 500 - с 19,9%.

Новият филм на Джеймс Камерън "Аватар: Пътят на водата", донесе приходи от 134 милиона долара в кината в САЩ и Канада през първия си уикенд, не оправдавайки предварителните очакванията. Анализаторите очакваха средно дългоочакваното филмово продължение да донесе 175 милиона долара, а ръководителите на Disney прогнозираха пиходи от 135-150 милиона долара.

"Проблемът е, че никой не иска да ходи на кино, защото им е казано, че Covid-19 е изключително опасен", коментира Тони Чеймбърс, ръководител на отдела за глобалното разпространение в Disney. "Макар че кината са отворени, истинско желание да се отиде на кино няма."

Първият "Аватар", излязал на екран през 2009 г., носи титлата на най-успешния филм в историята - неговите приходи с ветовен мащаб надхвърлят 2,9 милиарда долара. В същото време, той събра едва 77 милиона долара през първата си седмица.

С цени на билетите между $12,50 и $16,50: "Avatar: The Way of Water" очаква $175 милиона в боксофиса само за уикенда

С цени на билетите между $12,50 и $16,50: "Avatar: The Way of Water" очаква $175 милиона в боксофиса само за уикенда

Дългоочакваният филм на Джеймс Камерън вече е по кината