Сред хилядите компании, които правят бизнес с китайския комуникационен гигант Huawei е и една непознатата на широката публика японска компания - Taiyo Yuden.

След като администрацията на президента Доналд Тръмп обяви ограниченията за производителя на смартфони и оборудване на 16 май, акциите на тази японска фирма се сринаха с 10% и изтриха предишния си значителен ръст, пише Bloomberg.

Според главният изпълнителен директор на компанията Шоичи Тосака решението на инвеститорите не е било в правилната посока. В интервю той обяснява, че ръководената от него Taiyo Yuden е зависима от Huawei за едва под 10% от продажбите си.

Huawei: Санкциите на САЩ ще засегнат над 3 милиарда наши клиенти по света

Huawei: Санкциите на САЩ ще засегнат над 3 милиарда наши клиенти по света

Те ще имат негативен ефект и за 1200 американски компании

По неговите думи фирмата ще може бързо да промени фокуса си към други клиенти и да компенсира загубите след забраната. Той посочва, че произвежданите от нея микроскопични компоненти могат да бъдат открити в хиляди електронни устройства, така че не би било трудно да се намери нов купувач.

"Дори да изгубим Huawei като клиент, някой друг ще се нужда от такива компоненти, така че ще получим този бизнес", посочва Тосака. "Представянето на акциите ни не съответства на нашите приходи", допълва той.

Ръководителят на Taiyo Yuden допълва още, че компанията е "застрахована" при задълбочаване на конфликта между Вашингтон и Пекин, тъй като заводите на производителя са разпределени в няколко държави - Малайзия, Филипините, Южна Корея, Япония и Китай.

Преди забраната: Huawei задържа позицията си като №2 на пазара

Преди забраната: Huawei задържа позицията си като №2 на пазара

Бъдещето пред компанията обаче не е розово