Институтът за градско планиране на Белград разработи градоустройствен проект за изграждане на голямо ново товарно пристанище на река Дунав, съобщават сръбските медии. Терминалът ще се намира в квартал Кърняча и ще заема площ от около 37,6 хектара.

В рамките на пристанището са предвидени следните съоръжения: оперативен бряг, депо за суровини, подтерминали за сепариране на пясък и чакъл, подтерминали за инертни бетонови и асфалтови бази, площадки за движение, коридор за преминаване на ж.п. линии, зелени площи (20% минимум).

Abu Dhabi Ports Group инвестира в изкуствен остров край румънското черноморско пристанище "Констанца"

Компания от Абу Даби иска да инвестира в изкуствен остров в Черно море

Компанията иска да построи и интермодален карго логистичен център

Сред съоръженията ще бъдат изградени административна сграда, контролно-пропусквателна база и 12 съоръжения за пристанищни оператори, както и 88 паркоместа за леки автомобили и 41 за камиони.

Площта на пристанищния терминал ще може да се използва и за различни съвместими цели - обществени услуги (митници, данъчни служби и др.), площи за икономически зони (складове), търговски обекти и т.н.

Що се отнася до зоните за движение, зоната на терминала ще е свързана с по-широката градска транспортна мрежа чрез планирано шосе. На около 3 км на север минава железопътната линия Белград-Панчево, от която се предвижда да минава индустриален коловоз северно от бъдещия терминал.

През февруари тази година директорът на пристанището в Антверпен Кристоф Ватерсхот заяви по време на посещение на сръбския министър на инфраструктурата Томислав Момирович в града, че белгийската компания има интерес да участва в проект за изграждане на ново пристанище в Белград.

"Пристанище Белград е един от значимите проекти, които нашето правителство подготвя и който има потенциал да се превърне в най-важния пристанищен проект на река Дунав. Интересът на пристанището в Антверпен да участва в изграждането потвърждава, че имаме качествен проект, при който всяка инвестиция във водния транспорт е едновременно и инвестиция в опазване на околната среда. Това е най-приемливият за околната среда вид транспорт", коментира тогава Момирович.

DP World ще инвестира 28 милиона евро в сръбското пристанище в Нови Сад

Дубайска компания ще инвестира 28 милиона евро в сръбското пристанище в Нови Сад

Парите ще бъдат вложени за инфраструктура, оборудване и цялостна модернизация