Последните обобщени данни на статистическата агенция JATO Dynamics за автомобилните продажби в световен мащаб за първата половина на 2022 година сочат, че търсенето на нови електрифицирани коли (100% електрически BEV и зареждаеми PHEV хибриди) е било по-голямо от това към новите дизелови превозни средства.

През първата половина на текущата година, в глобален мащаб - наблюдавани са 57 от най-основните пазари, са били закупени повече от 1,5 милиона електрифицирани коли, показват данните на агенцията, цитирани от auto-press.net.

Електромобилите вече се търсят повече от дизеловите в Западна Европа

Електромобилите вече се търсят повече от дизеловите в Западна Европа

Продажбите на колите с батерия изпревариха тези с мръсното гориво

Това се равнява на пазарен дял от 12.2% при показател за същия период на 2021 година от 6,6 на сто. За сравнение, от JATO Dynamics посочват, че резултатът за 2019 година е бил на ниво от 345 000 единици.

На фона на горните резултати, от агенцията отбелязват, че новите дизелови автомобили формират едва 11,8% от общия пазар на нови коли в световен мащаб.

По отношение на новите бензинови автомобили, те продължават да доминират глобалния пазар с показател от 9,2 милиона единици за първата половина на 2022 година.

От JATO Dynamics обобщават също така, че SUV автомобилите са формирали 43% от общия пазар през първото полугодие, при показател за същия период на миналата година от 41 на сто.