Луксозният и до скоро един от най-печелившите авиопревозвачи в света - Emirates на Обединените арабски емирства (ОАЕ) публикува годишните си финансови отчети. От тях става ясно, че компанията е загубила 5,5 милиарда долара заради пандемията. След три десетилетия на печалба, днес малкото полети водят до огромни минуси за компанията, а ситуацията към днешна дата все още не вещае светло бъдеще.

Emirates стартира 2021 г. с нулеви редовни пътнически полети

За сравнение, през 2020-а година авиокомпанията отчете печалба от 288 милиона щатски долара. Краят на 2019-а приключи с печалба от $626 милиона. Общият пътнически и капацитет на Emirates е намалял с 58% Авиокомпанията намали и общия си флот с 11 самолета, тъй като постепенно премахна 14 по-стари самолета и достави 3 нови суперджамбо машини Airbus A380. Emirates пуснаха и 9 Boeing 777-300ER и 5 A380. Междувременно, от Emirates обявиха, че са инвестирали 1,3 милиарда долара в нови самолети, съоръжения и технологии до края на годината.

Лято 2021-а: Надеждата за излизане от кризата на туризма и авиоиндустрията

Лято 2021-а: Надеждата за излизане от кризата на туризма и авиоиндустрията

Компаниите от двата бранша в Европа възлагат големи надежди на следващите месеци

Общата загуба за Emirates Group е в размер на 6 милиарда долара

Държавната група, която включва Emirates с Emirates SkyCargo и Emirates Flight Catering, както и доставчика на авиационни услуги dnata, отчете общ спад на приходите от 66% в сравнение с резултатите от миналата година. Най-големият приносител на товари Emirates SkyCargo се възползва максимално от хаотичната година и допринесе с 60% от общите приходи на авиокомпанията от транспорт. Общо това подразделение на компанията завърши годината с 4,7 милиарда долара приходи - увеличение с 53% спрямо предходните дванадесет месеца.

Работната сила се сви с 31%

Въпреки използването на капиталова инжекция от правителството на Дубай в размер на $3,1 милиарда и допълнителни 218 милиона долара от програмите за подкрепа на индустрията, съкращенията бяха факт във всички части на бизнеса . Emirates Group трябваше да освободи 31 на 100 от работната си сила, завършвайки годината с едва 75 145 служители.

Как историческата криза за авиоиндустрията стана "най-доброто време" за новите превозвачи?

Как историческата криза за авиоиндустрията стана "най-доброто време" за новите превозвачи?

Три нови компании ще "атакуват" пазара през тази година