Служители на европейските органи за защита на конкуренцията извършиха обиски в офисите на BMW, Daimler и Volkswagen в рамките на разследване на предполагаемо тайно споразумение между най-големите производители на автомобили в Германия.

Службата за защита на конкуренцията разследва предполагаем картел сред най-големите автомобилни компании в страната, подозирайки, че са договаряли цените на дизеловите и други технологии в продължение на десетилетия.

В понеделник европейските следователи са проверили документация в централата на Volkswagen във Волфсбург, както и са претърсили офисите на премиум бранда Audi в Инголщад.

Същият ден служители на Европейската комисия са влезли на проверка и в офисите на производителя на Mercedes - Daimler.

В петък следователите са посетили централата на BWM, където също са търсели улики за предполагаемия картел. Компанията заяви, че е оказала пълно съдействие на разследването.

"Инспекциите са свързани с опасенията на Комисията, че няколко автомобилни производители в Германия могат да са нарушили антитръстовите правила на ЕС, които забраняват картелите и ограничителните бизнес практики", се казва в изявление на Европейската комисия.

Схемата е разкрита с участието на самите компании. За да избегне глобите, Daimler е влязал в ролята на информатор.