Забавянето на глобалната икономика удари редица от големите световни компании. Американският гигант General Electric (GE) обаче може би е намерил начина да избегне това. 124-годишната компания започна най-мащабната трансформация в своята история.

Целта на производителя е да създаде такава структура, която да позволява споделянето на иновации и нови технологии между отделните сегменти на бизнеса й.

Тази идея може да бъде доста трудна за изпълнение, като се имат предвид разнородните дейности на GE. Корпорацията освен с производството на различни видове техника се занимава и с кредитиране и дори с технологии, свързани със здравния сектор.

От американската компания целят да намалят тежестта на финансовия си бизнес и да се насочат повече към развитие на нови технологии, което от своя страна да подобри продуктивността и рентабилността. Така от GE се надяват 75% от печалбата им да идва от производство в този сегмент, а останалата част – от финансовия.

Реформата ще помогне на американския гигант да увеличи приходите си. От друга страна стимулирането на иновациите и новата управленска структура ще дадат на GE по-голяма преднина пред конкурентите, пише Business Insider.