Доверието към японските производители през юли намалява. Това показа проучване на Reuters, което отразява натиска върху бизнеса заради глобалния недостиг на чипове. Недостигът на полупроводници, строгите мерки против пандемията в Китай и поевтиняването на японската йена вече удрят сериозно японските производители.

Индексът на нагласите на Reuters Tankan е останал без промяна на ниво от 9 пункта през юли тази година. Очакванията са през октомври той да се покачи до 13 пункта, въпреки че това до голяма степен може да зависи от това дали условията в подсектора на автомобилното и транспортното оборудване в страната ще се подобрят.

Показателят за сектора на услугите се е покачил от 13 до 14 пункта, подпомогнат от търговията на едро и сектора на информацията и комуникацията. Прогнозите са измерителят да достигне 18 пункта през октомври.

Япония налага нови санкции срещу руски граждани. В отговор Русия спира доставките на газ

Япония налага нови санкции срещу руски граждани. В отговор Русия спира доставките на газ

Новите мерки включват и забрана за износ на 65 руски и 25 беларуски организации

Проучването е проведено сред 495 големи и средни компании в периода 29 юни - 9 юли. От тях 248 са дали отговори, че бизнес мениджърите се опасяват за последиците от ограничителните мерки в Китай и продължаващия недостиг на чипове и части. Продажбите в Япония намаляват и заради влиянието от дългите локдауни в Китай.

Според някои анализатори вероятно ще отнеме доста време преди възстановяването на икономическата активност в Шанхай да се отрази благоприятно върху японските производители и особено върху ключовия за страната автомобилен сектор. Това е така, защото рискът от нови ограничителни мерки все още съществува.