Популярната в цял свят платформа за краткосрочно отдаване на имоти под наем Airbnb се завръща триумфално в нидерландската столица, предава Reuters. Хотелите в Амстердам и особено тези в историческата част на града са едни от най-скъпите в света и поради тази причина жителите на един от най-посещаваните от туристи градове на планетата масово предлагат къщи, апартаменти, стаи и лодки под наем чрез Airbnb. Тоест, за тях връщането на платформата е повече от добра новина.

През 2020 г. доминираният от левицата градски съвет в Амстердам наложи забрана върху жилищата под наем, отдавани чрез Airbnb и други платформи.

Заповедта се отнасяше за три района, съставляващи централния кръг с канали. Идеята беше да се ограничат смущенията от многото туристи в центъра на стария град. Тогава от Асоциация на собствениците на имоти заведоха съдебно дело. Резултатът: съдът нареди забраната да бъде отменена незабавно, причината е, че няма никакви правни основания.

Амстердам забрани Airbnb в някои места от града

Амстердам забрани Airbnb в някои места от града

Рестрикцията ще важи за три области, които съставляват Стария град в столицата

В отговор властите в града заявиха, че жителите на центъра на Амстердам могат да кандидатстват за същото разрешително, което се издава за собствениците на жилища в останалите части на града. Заради продължаващата пандемия от Covid-19 обаче, то им дава право да отдават жилищата си под наем за максимум 30 нощувки на година на група от не повече от четирима души.

В решението си съдът посочва още, че градът може да ограничи броя на наличните жилища за отдаване под наем на туристи във всеки квартал.

Градските власти съобщиха, че все още се запознават със съдебното решение и имат нужда от малко време, за да преценят какви действия могат ще предприемат.

Едно на всеки 15 жилища в Амстердам се е появявало в платформи за отдаване на имоти под наем като Airbnb през 2020 г., показват изчисления на градските власти. Амстердам приема средно около 5 млн. туристи всяка година. Населението на града е под 900 000 души.