Амстердам забрани краткосрочните наеми на жилища от туристи, включително тези чрез платформата за споделяне на имоти Airbnb. Рестрикцията ще важи за три области, които съставляват Стария град, а мерките са в сила от 1 юли, предаде Reuters.

В останалите квартали в столицата на Холандия ваканционните наеми ще се позволяват само със специално разрешение и само до 30 дни в годината и то на групи от не повече от четирима души. Според властите едно от 15 жилища се отдава под наем в града. 

Според критиците увеличаването на туристическите наеми в стил Airbnb променят негативно облика на най-обичаните туристически градове в Европа, от Единбург до Барселона.

Идва ли краят на порочния туризъм на Амстердам?

Идва ли краят на порочния туризъм на Амстердам?

Градът привлича около 20 милиона туристи годишно, главно заради законната си проституция и употребата на канабис

Съветникът по жилищата в Амстердам Лорънс Айвънс заяви, че около 75% от 780 жители и организации, които са дали мнението си за мярката били положително настроени към нея.

Кварталите, в които Airbnb ще бъде забранен, включват 500-годишния квартал с червените фенери и по-голямата част от вътрешния градски канал, част от световно наследство на ЮНЕСКО.