В края на юни интернет компанията Google отнесе рекордна санкция от 2,42 милиарда евро или 2,7 милиарда долара от регулаторите на Европейския съюз (ЕС) заради злоупотреба с господстващо положение. Месец по-късно резултатите от глобата върху бизнеса на корпорацията вече са ясни.

Печалбата на компанията майка на технологичния гигант Alphabet през второто тримесечие се е достигнала размер от 3,5 милиарда долара или с 40% по-малко, отколкото е трябвало да бъде, ако нямаше наложена санкция, пише BBC. Печалбата на годишна база е с близо 30 на сто надолу.

От друга страна от фирмата посочват в своя финансов отчет за периода, че ръстът в приходите им е силен и надхвърля 21% или 26 милиарда долара.

Официално: Брюксел наложи рекордна глоба от 2,42 милиарда евро на Google
Обновена

Официално: Брюксел наложи рекордна глоба от 2,42 милиарда евро на Google

Решението на ЕС дойде след 7-годишно разследване

Още преди време от ръководството на Alphabet обявиха, че глобата вероятно ще даде силно отражение върху финансовите резултати.

Санкцията на ЕС дойде заради конкретен продукт на компанията. Решението на Брюксел дойде след 7-годишно разследване в сферата на онлайн търговията на американската корпорация.

Според обвиненията на европейските власти Google e злоупотребявала с доминантно положение в областта на интернет търсенето, което е в полза на собствената й платформа за електронна търговия Google Shopping.