Американската технологична компания Google ще трябва да плати 391,5 милиона долара на 40 щата, заради незаконно проследяване на местоположението на потребителите, съобщи Главната прокуратура на Мичиган, преде Ройтерс. Държавни представители наричат това "най-голямото подобно споразумение за защита на личните данни в историята на САЩ". 

Разследването и споразумението, са знак за нарастващи правни главоболия за технологичния гигант, причинени от главните прокурори, които разнищиха практиките на компанията за проследяване на потребители.

В допълнение към плащането, Google ще трябва да бъде по-прозрачен с потребителите относно това кога се извършва проследяване на местоположението и да предоставя на потребителите подробна информация за данните за проследяване на местоположението на специална уеб страница.

Google планира AI модел, поддържащ над 1000 от най-говорените езици в света

Google планира AI модел, поддържащ над 1000 от най-говорените езици в света

Към момента търсачката предлага инструмента си за превод на около 130 езика

"Когато потребителите вземат решение да не споделят данни за местоположението на своите устройства, те трябва да са сигурни, че дадена компания вече няма да следи всяко тяхно движение", каза главният прокурор на Айова Том Милър. "Това споразумение ясно показва, че компаниите трябва да бъдат прозрачни в начина, по който проследяват клиентите си и да спазват държавните и федералните закони за поверителност."

Говорителят на Google Хосе Кастанеда каза: "В съответствие с подобренията, които направихме през последните години, ние приключихме това разследване, което се основаваше на остарели продуктови политики, които променихме преди години."

Google обяви, че ще "прави актуализации през следващите месеци, за да осигури още по-голям контрол и прозрачност върху данните за местоположението".

Спешният SOS сигнал във вашия iPhone 14 струва на Apple половин милиард долара

Спешният SOS сигнал във вашия iPhone 14 струва на Apple половин милиард долара

Новата услуга ще позволи на моделите iPhone 14 и iPhone 14 Pro да се свързват директно към сателит

Тези промени включват улесняване на изтриването на данни за местоположение. Новите потребители ще имат контроли за автоматично изтриване, които им позволяват да наредят на Google да изтрие определена информация.