Свързването на хотелите с НАП, МВР и общините чрез онлайн връзка, която ще "подава" информация в реално време, ще се осъществи през 2017 г., каза днес във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, съобщи БТА.

По думите й в момента експертна група разработва техническото задание на проекта. Обществената поръчка за избор на фирма, която да изработи софтуера, ще бъде обявена веднага след като бъдат приети промените в закона за туризма.

Системата няма да е публична и ще подава информацията по защитени канали, допълни Ангелкова. По думите й операторите ще имат достъп само до данните, за които имат компетенция. Подобна връзка ще улесни и бизнеса, тъй като хотелиерите и сега са длъжни да подават информация в МВР и НАП, само че ползват хартия, каза още Ангелкова. Тя допълни, че изграждането на единната система ще повиши и сигурността, тъй като МВР и ДАНС ще получават информация в реално време.

През този сезон в района на Варна ще бъдат командировани 44-ма полицаи от вътрешността на страната плюс 4-ма оперативни работници, допълни директорът на полицията в града Даниел Пашов. Първата смяна служители ще започне работа на 1 юни. През юли и август в курорта "Златни пясъци" ще работят и по двама румънски служители на реда.

Сигурността на сезона бе сред акцентите на дискусия, посветена на предстоящия сезон. В разговора с министъра участваха представители на местните власти, на бизнеса, на браншови организации.

Сред темите бяха още квалификацията на кадрите в сектора и повишаване на качеството на услугите.