Американският производител на чипове е поредната западна компания, която спира бизнеса си в Русия. Това обявиха от компанията, като така се присъединиха към многото международни корпорации, които напуснаха страната след началото на войната в Украйна

Още през март компанията преустанови доставките за клиенти в Русия и Беларус и заяви, че е приложила мерки за непрекъснатост на дейността, за да сведе до минимум смущенията в глобалните си операции.

"Intel продължава да се присъединява към световната общност, която осъжда войната на Русия срещу Украйна и призовава за бързо завръщане към мира", съобщиха от компанията в изявление, цитирано от Reuters.

Nvidia иска Intel да произвежда чиповете ѝ

Nvidia иска Intel да произвежда чиповете ѝ

Водят се преговори

Все още не е ясно какво ще се случи с 1200-те служители на фирмата в Русия. Най-вероятно на някои от тях ще бъде предложено да се преместят извън граница и да продължат да работят.

След оттеглянето на редица технологични компании от руския пазар, страната е изправена пред огромни проблеми, коментират експерти.

Западните санкции вече спряха достъпа на Москва до международната финансова система и почти половината от нейните $640 милиарда в златни и валутни резерви. В момента Русия води активни преговори с Китай, надявайки се, че ще успее да намери заместител за поне част от многото западни компании, напуснали страната.

Intel разпределя $88 милиарда инвестиции в чипове в шест държави от ЕС

Intel разпределя $88 милиарда инвестиции в чипове в шест държави от ЕС

Големият победител е Германия