Исландската Wow Air Hf спря дейността си, след като не успя да постигне споразумение с инвеститорите си за свежо финансиране, предават световни медии. Всички полети са отменени, а компанията препоръчва на клиентите си да запазят билети при други превозвачи.

"Времето ни изтече и за съжаление не успяхме да намерим финансиране", заяви председателят на борда Скули Могенсен. "Няма да си простя, че не предприех мерки по-рано", пише още той в писмо до служителите.

Могенсен трескаво търсеше инвестиции през последните месеци, за да спаси компанията, която създаде през 2011 г. Разговори бяха водени и с конкурента Icelandair, както и с американския фонд Indigo Partners, пише Bloomberg.

По-рано в четвъртък компанията заяви, че е "на финалния етап" по набиране на нови средства от група инвеститори и заяви на пътниците, че полетите са отменени временно, докато бъдат финализирани документите.

През седмицата Wow си купи малко време, като постигна сделка, при която обърна част от дълга в дялове.

Заедно с Icelandair, Wow изигра ключова роля за туристическия бум в Исландия, продължил цяло десетилетие. През 2018 г. компанията е превозила 3,5 милиона пътници.

Кризата с Wow отслаби кроната. След спешно заседание на правителството обаче бе взето решение, че няма да бъдат използвани пари на данъкоплатците, за да бъде спасена компанията.

Сривът е поне осмият на европейска авиокомпанията от миналото лято насам. Белгийската VLM обяви ликвидация през август, а швейцарската Skywork Airlines AG също спря полетите. Германското подразделение на Small Planet подаде документи за фалит през септември, а скандинавската Primera Air се срина през октомври. Базираната в Берлин Germania и британската Flybmi също спряха дейност миналия месец.

Germania обяви фалит

Още една германска авиокомпания обяви фалит

Тя ще прекрати дейност незабавно