Съветът за финансова стабилност (FSB) извади италианската банка UniCredit от списъка на глобалните системно важни банки, съобщи днес Reuters. Същевременно той измести три банки, включително швейцарската UBS, нагоре в списъка. FSB на G20 започна да прави годишната класация след глобалната финансова криза, изисквайки от най-големите кредитни институции в света да държат допълнителен буфер от капитал, и да бъдат подложени на по-строг контрол при своите финансови операции.

От UniCredit, която беше единственият кредитор в Италия сред смятаните от FSB за системно важни банки в глобален мащаб, засега не коментират въпроса.

UniCredit придобива бизнеса на Alpha Bank в Румъния

UniCredit придобива бизнеса на Alpha Bank в Румъния

Италианската група иска да стане най-големият инвеститор в гръцката банка

Освен UniCredit, от посочения списък беше извадена и швейцарската Credit Suisse, а китайската Bank of Communications беше добавена за първи път, с което общият брой на глобалните системно важните банки (според FSB) намаля от 30 през 2022 г., на 29 сега.

UniCredit е международна финансова група със седалище в Милано, Италия. В края на 2022 г. тя е на 34-то място по активи в света. Има дъщерна банка и в Русия.

Съветът за финансова стабилност е създаден в началото на 1999 г. по инициатива на финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-7. Централата на организацията се намира в Базел, Швейцария. Една от основните цели на Съвета е укрепване на стабилността на международните финансови пазари.

"Потъналата" Credit Suisse отчете загуби за $68 милиарда

"Потъналата" Credit Suisse отчете загуби за $68 милиарда

Ще бъде ли спасена практически фалиралата банка?