Италианската банкова група UniCredit обяви намерение да стане най-големият инвеститор в гръцката Alpha Bank и освен това да придобие почти целия ѝ бизнес в Румъния, съобщават световните агенции.

Официално е била изпратена оферта за 9-процентовия дял на гръцката държава в Alpha Bank, като цената не се посочва в съвместното изявление на двете банки. Bloomberg изчислява на база борсовите цени дела на 269 млн. евро.

Банкомати на румънската UniCredit се оказаха пълни с фалшиво евро от България

Банкомати на румънската UniCredit се оказаха пълни с фалшиво евро от България

Колко струва на черния пазар фалшива банкнота от 500 евро?

По-рано през тази година от фонда за финансова стабилност на южната ни съседка (създаден в началото на дълговата криза в страната с цел рекапитализация на банките) обявиха, че ще започнат да продават банкови акции през есента. От UniCredit заявиха, че ако офертата им не бъде приета, ще придобият дял през пазара.

Общ път напред

Отново днес стана ясно, че групата ще инвестира 300 млн. евро в сливането на UniCredit Romania и Alpha Bank Romania. Сделката ще създаде третата по големина банка на румънския пазар, като Alpha ще запази 9,9% дял в общото дружество.

Освен това UniCredit придобива 51% от животозастрахователния бизнес на Alpha, а клиентите на гръцката банка ще получат достъп до инвестиционните продукти на италианската банка.