Румънска банка е претърпяла сериозни загуби, след като нейни банкомати са приели фалшиви банкноти от 500 евро на обща стойност около 240 000 евро. Банкоматите на банката отхвърлили само шест от фалшивите банкноти - или около 1% от тях. Според публикации в различни медии банката, която е била обект на престъплението, е местното поделение на UniCredit Bank.

От ощетената финансова институция твърдят, че са предприели нужните мерки и няма засегнати клиенти.

"УниКредит Банк е тази, която уведоми властите. Банката предприе действия за отстраняване на последствията и нито един клиент не е ощетен", пише Observator News.

Властите казват, че няма уязвимости във финансовата верига и всички банкноти с проблеми са изтеглени.

Румънската дирекция за разследване на организираната престъпност и тероризма (DIICOT) в момента провежда разследвания по случая с фалшиви банкноти. Четири обиска на къщи бяха извършени в сряда сутринта (3 май) в Букурещ.

6 тона кеш: В Китай хванаха фалшиви банкноти на стойност $60 млн.

6 тона кеш: В Китай хванаха фалшиви банкноти на стойност $60 млн.

Това е най-голямата сума фалшиви пари, иззети в рамките на една операция от основаването на Китайската народна република през 1949 година

"На 3 май служители от Дирекцията за борба с организираната престъпност - Национална служба за борба с фалшивите парични знаци, съвместно с прокурори от DIICOT, извършиха 4 обиска на домове в Букурещ по дело за организирана престъпност, разпространение на фалшиви банкноти и измами", се казва в официалното прессъобщение, цитирано от Romania Insider. По време на тази акция били задържани двама души.

Прокурорите обясниха, че банка в Румъния е претърпяла загуби от около 240 000 евро, след като 486 банкноти от по 500 евро са били заредени в нейните банкомати за период от три дни. 

Типът използвани фалшиви банкноти е известен в цяла Европа както с превъзходното си качество, така и с факта, че не могат да бъдат открити с просто око.

Според румънските медии лидерите на групата купували парите от Турция и България и плащали за всяка банкнота между 10 и 20 процента от стойността или между 50 и 100 евро.

Тихата криза с фалшиви кюлчета, която бавно обхваща световния пазар на злато

Тихата криза с фалшиви кюлчета, която бавно обхваща световния пазар на злато

Засега от тях са открити такива на обща стойност от 50 милиона долара

От 2019 г. банкнотата от 500 евро вече не се печата и се приема в търговията само в Румъния и Молдова. Според оценките на Европейската банка през 2019 г. в обращение е имало около 52 милиона банкноти от 500 евро, което представлява 20% от общата стойност на евробанкнотите към онзи момент. Банкнотата от 500 евро е популярна като "Бин Ладен", намек за бившия ръководител на терористичната група Ал Кайда, защото би позволила на престъпни групи да транспортират големи суми в малко пространство.