Фалшиви златни кюлчета с отпечатани върху тях лога на големи международни рафинерии са били пуснати на световния пазар вероятно с цел да се спечели от контрабандно или нелегално добито злато. Това твърдят експерти от сектора пред Reuters.

По техните думи фалшификатите са трудни за разпознаване, което ги прави идеални за набиране на капитал от страна на наркотрафиканти и други криминални лица.

През последните три години такива кюлчета, на стойност от поне 50 милиона долара, са били пуснати на пазара с логото на швейцарска рафинерия, която всъщност не ги е добила.

Те са попаднали в четири водещи компании в сектора в Швейцария, както и в трезорите на американската JPMorgan, твърдят източниците на агенцията.

Според информацията поне 1000 фалшиви кюлчета със стандартни размери, познати като килобар, са били открити. Това е малък дял за индустрията, която произвежда по грубо 2 до 2,5 милиона такива всяка година. Но въпреки това е притеснителен сигнал, че на пазара може да има още хиляди неустановени фалшиви кюлчета.

"Те са направени много професионално. От тях са открити може би няколко хиляди, но е възможно да има много, много повече в обръщение", казва Michael Mesaric от рафинерията Valcambi.

За индустрията е лесно да познае напълно фалшивите кюлчета, които са направени от евтин метал и са само покрити със злато. Този метод е относително често срещан и лесен за разкриване.

В този случай обаче златото е истинско и с висока чистота. Проблемът е единствено това, че за него са използвани логата на реални международни компании, които са лидери в бранша.

Засега не е ясно кой ги е произвел, но експертите от бранша смятат, че повечето от тях идват от Китай, който е най-големият производител на злато в света и в същото време най-големият вносител. По техните думи фалшивите кюлчета навлизат на международния пазар през дилъри в Хонконг, Япония и Тайланд.