Италианският орган за защита на конкуренцията (AGCM) глоби днес европейските и италианските клонове на гиганта в електронната търговия на дребно Amazon Inc. с 1,128 млрд. евро заради предполагаема злоупотреба с господстващо положение на пазара, тъй като по този начин се нарушава член 102 от Договора за функциониране на ЕС, съобщи Ройтерс, цитирана от БНР.

В изявление си AGCM посочва, че Amazon е нанесъл вреда на конкурентни оператори в логистичната услуга за електронна търговия.

"Amazon заема доминираща позиция на италианския пазар за посреднически пазарни услуги, които компанията използва, за да благоприятства приемането на собствена логистична услуга - Fulfillment by Amazon (FBA) - от продавачи, активни в сайта Amazon.it.

Това е в ущърб на логистичните услуги, предлагани от конкурентни оператори, както е и за укрепване на собствената господстваща позиция", допълва италианският антимонополен регулатор.

AGCM също така установи, че Amazon дава предимство на някои от своите потребители в сравнение с продавачите на трети страни, въз основа на тяхното участие в програмата на компанията за предоставяне на предимства.

"По този начин Amazon навреди на конкурентни логистични оператори за електронна търговия, като им попречи да се предложат на онлайн продавачите като доставчици на услуги с качество, сравнимо с това на изпълнението на Amazon", посочва антимонополният орган.

Италия глобява Amazon и Apple с над €200 милиона за антиконкурентно сътрудничество

Италия глобява Amazon и Apple с над €200 милиона за антиконкурентно сътрудничество

Според антимонополните власти действията на компаниите нарушават правилата на ЕС

Италианският регулатор обяви, че ще наложи на Amazon коригиращи стъпки, които ще бъдат предмет на преглед от контролен попечител.

На този етап от страна на Amazon няма непосредствен коментар на решението, съобщава Ройтерс.