Италианските власти ограничиха възможността на най-големия акционер на световно известната компания за производство на автомобилни гуми Pirelli - китайската корпорация Sinochem - да се намесва в делата на компанията. Вече най-важните решения ще трябва да се вземат с одобрението на четири пети от акционерите, а трансферът на данни от Pirelli към Sinochem също ще бъде ограничен.

Това е свързано с все по-активната намеса на китайската компания в управлението на Pirelli и нарастващата загриженост на ръководството на италианската компания и италианските власти заради това, пише "Комерсант".

Според изявленията на италианските власти, мерките са предприети в съответствие с действащите в страната правила (от 2019 г.), позволяващи да се проверяват действията на чуждестранните акционери, в случай на потенциална заплаха за националната сигурност на страната. Наскоро беше съобщено, че засилването на позициите на Китай в Pirelli е предизвикало голямо недоволство у италианското правителство и лично у премиера Джорджа Мелони.

Китайската компания China National Tire & Rubber Co.Ltd (дъщерно дружество на ChemChina, което беше преименувано на Sinochem след сливане с друга корпорация през 2021 г.) купи мажоритарен дял в Pirelli през 2015 г. Sinochem вече притежава 37% дял в италианската компания. Оттогава обаче отношенията на Китай със западните страни се промениха, както и политиката на китайския акционер в Pirelli.

Напоследък Sinochem все повече се намесва в делата на Pirelli. Така например, миналата година китайската компания изпрати писмо до ръководството на Pirelli, в което съветва, на Пекин предварително да бъде изпращана информаиця за всяка среща на лидерите на компанията с чужди правителствени и дипломатически служители, включително вече пенсионирани и италианци.

Друга мярка от италианска страна, е ограничаване на трансфера на информация от Pirelli към Sinochem, с цел "защита на стратегическата информация и иновациите на компанията". Италианското правителство обяснява тези мерки с факта, че технологията на Pirelli, която позволява проследяване на геолокацията на автомобили и събиране на данни за него с помощта на микрочип, вграден в гуми, е критично от гледна точка на националната сигурност на Италия.

WDP строи склад за €40 милиона в Румъния за Pirelli

WDP строи склад за €40 милиона в Румъния за Pirelli

Той ще бъде готов през 2020