Федерален съд спря опита на американския холдинг Johnson & Johnson да отдели бизнеса си с бебешка пудра в отделна компания, която да обяви неплатежоспособност. В дъното на целия сюжет са 38 000 дела, заведени от потребители и техни близки с твърдението, че пудрата, която е на основната на талк, е канцерогенна, пише Axios.

J&J през годините категорично отхвърляха обвиненията, но това явно не им е попречило да създадат компанията LTL Management с единствената цел задълженията да се прехвърлят към нея и тя да поиска защита от кредиторите през октомври 2021 г. По този начин по-голямата част от финансово здравият холдинг щеше да бъде защитена от евентуални претенции за милиарди долари.

Johnson & Johnson заделя $4 милиарда заради обвинения за причиняване на рак

Johnson & Johnson заделя $4 милиарда заради обвинения за причиняване на рак

Компанията е допускала наличието на азбест в бебешката си пудра от 70-те години до началото на века

Съдът обаче се произнесе - трябва реално да си фалирал, за да искаш защита от кредитори. ""Тъй като LTL не е била в затруднено финансово положение, тя не може да докаже, че молбата ѝ е имала валидна цел за обявяване в несъстоятелност и е била подадена добросъвестно", се казва в единодушното решение на тричленния съдебен състав.

Магистратите отбелязват, че към момента, в който от LTL са подали документи за фалит, стойността на Johnson & Johnson е била най-малко 25 пъти по-висока от прогнозните задължения към кредиторите през следващите 24 часа.

Johnson & Johnson и още 3 компании плащат компенсации за 26 милиарда долара

Johnson & Johnson и още 3 компании плащат компенсации за 26 милиарда долара

Причината е "опиатната пандемия" в Америка

От J&J обявиха, че ще обжалват решението, като в същото време подчертаха, че застават зад "сигурността на бебешката пудра Johnson"s, която е безопасна, не съдържа азбест и не причинява рак". Все по-вероятно е да се наложи компанията да докаже това в рамките на хиляди дела или да сключва подобен колосален брой извънсъдебни споразумения.

Отвъд конкретните случаи

Съдебното решение е важно, защото може да пресече една твърде спорна в етично отношение практика на големите американски компании - да използват законодателството, за да не плащат.

Така например 3M банкрутира своята компания Aearo Technologies заради 230 000 дела, на потребители, които твърдят, че са загубили слуха си след използване на нейни тапи за уши. Националната оръжейна асоциация на САЩ също се опита да фалира - за да забави дело, заведено от главния прокурор на Ню Йорк с цел нейното разформироване.