Най-голямата банка в Германия е направила сериозна грешка миналия месец и е изпратила 28 милиарда евро към борса като част от всекидневните си сделки с деривати, пише Bloomberg, цитирайки свои източници.

Грешният трансфер се е случил около седмица преди католическия Великден, докато Deutsche Bank е правила преизчисление на обезпеченията. Сумата, която далеч надвишава тази, която е трябвало да бъде преведена, е стигнала до сметката на клиринговата къща Eurex на Deutsche Boerse AG.

Грешката е била забелязана бързо и не е предизвикала финансови щети за банка. Но случаят повдига нови въпроси около процесите по контрол в институцията -- трансферът бе направен в последните седмици на главния изпълнителен директор Джон Краян, който се хвалеше, че е завишил контрола.

Звезда на Deutsche Bank, получил $126 милиона бонус, сега отива в затвора

Звезда на Deutsche Bank, получил $126 милиона бонус, сега отива в затвора

Крисчън Битър е замесен в скандал с манипулиране на търговия с валута през 2008-а

От Deutsche Bank потвърждават официално за случая и заявят, че са провели вътрешно разследване относно причините.

"Ако банка по погрешка направи такъв огромен трансфер, то вътрешният ѝ контрол не работи адекватно - и би трябвало да се срамува", казва Дийтер Хайн, анализатор във Fairesearch. "Този тип инциденти показват, че проблемите на банката са толкова големи, че не могат да бъдат поправени бързо. Краян се провали", смята той.

Грешката е била забелязана не от служител, а от вътрешна система, позната като "капан за мечки". Механизмът е бил подготвен след вътрешен одит в банката, предизвикан от друга подобна грешка през март 2014 година. Грешни трансфери се случват често, но въпросната сума - която е повече от пазарната капитализация на банката - е повече от необичайна.

Според източник на изданието Eurex е задържала около четири милиарда евро от трансфера.

Deutsche Bank раздава €2 милиарда бонуси на служителите си

Deutsche Bank раздава €2 милиарда бонуси на служителите си

Висшият мениджмънт на банката се отказва от тях