Производители на битова техника и електроника повишиха цените на стоките си в Русия за втори път от началото на годината, съобщи "Комерсант", позовавайки се на писма от компании до дистрибутори на техните стоки.

Уточнява се, че това се случва на фона на отслабването на курса на рублата напоследък.

По данни на изданието, много търговци "на дребно" обявяват напоследък 10-15% увеличение на цените на продуктите за някои марки, по-специално, това са: Archelik (Beko, Grundig, Indesit), групата SEB-Vostok (Tefal, Moulinex, Rowenta) и др.

Освен това, увеличение на цените обмислят и от Schaub Lorenz. От компанията отбелязат, че е необходимо "точно да се прецени какво е понижението на курса на рублата, за да определят с колко ще повишат цените на стоките си".

100 рубли за евро: Курсът на руската валута мина психологическата граница

100 рубли за евро: Курсът на руската валута мина психологическата граница

Доларът и юанът също поскъпват спрямо рублата

Рублата започна да поевтинява осезаемо от началото на миналата седмица, след опита за въоръжен метеж на Пригожин. В понеделник, 26 юни, доларът се покачи над 87 рубли, а еврото - над 95 рубли. До края на миналата седмица доларът достигна 89 рубли, а еврото - 97 рубли. Вчера обаче доларът надхвърли 92 рубли, а еврото достигна 102 рубли.

"Комерсант" припомня, че още в средата на април е имало увеличение на цените на големите домакински уреди в Русия. Тогава беше отчетен ръст на цените от 8-10%, също на фона на отслабваща рубла. Тогава беше отбелязано, че увеличение на цените има за стоки, които се внасят в страната не само чрез т.нар. паралелен внос, но и директно от производителя. По-конкретно, още преди три месеца китайските компании Hisense и Midea предупредиха търговците "на дребно" за покачването на цените на битовата техника с 4-8%.

Прогноза за курса на рублата до края на годината

Прогноза за курса на рублата до края на годината

Как ще повлияе бунтът на Пригожин на руската валута, обясняват финансисти и анализатори