Доставките на мебели от Турция до Катар бележат истински бум тази година в резултат на усилията на държавата от Персийския залив да увеличи жилищната площ, за да може да настани футболни фенове за предстоящото Световно първенство по футбол, което започва на 20 ноември и ще продължи до 18 декември, пише Daily Sabah.

Катар се надява да привлече 1,2 милиона посетители, почти половината от населението си, за 28-дневния турнир, който ще се проведе от 20 ноември до 18 декември.

В допълнение към "строителната лудост", в която изпадна Катар, страната трябваше да увеличи своите нехотелски места за настаняване. За целта са инсталирани сглобяеми "фен селища", опънати са огромни палатки и ще се осигурят круизни кораби и споделени вили и апартаменти за настаняване.

Общият износ от Турция за Катар е скочил с почти 53% на годишна база през периода януари-октомври тази година, достигайки $1,25 милиарда 

Доставките се дължат в голяма степен на продажбите на мебели, които почти са се удвоили през 10-месечния период, показват актуалните данни.

Представители на сектора отдават увеличението на износа от 98,4% на годишна база именно на търсенето на мебели, необходими за помещенията за настаняване, които ще приемат посетители, идващи в Катар по време на Световното първенство.

Многомилиардният бизнес от Световното първенство по футбол Катар 2022

Многомилиардният бизнес от Световното първенство по футбол Катар 2022

Шампионатът в Катар ще бъде първият "зимен" в историята и ще се проведе между 20 ноември и 18 декември

Увеличението на износа започна миналата година, като инерцията продължи и през тази.

"Говорим за цифра, която достигна $153 милиона за 10 месеца", заяви Ахмет Гюлеч - председател на Федерацията на асоциациите за мебели (MOSFED).

Обзавеждането на новопостроените имоти в Катар идва именно от Турция.

Турската мебелна индустрия се справи, въпреки глобалните рискове от рецесия

Това стана чрез увеличаване на продажбите на алтернативни пазари като Индия, Нигерия и страни от Латинска Америка. Колкото до Катар, преди десетилетие страната беше 257-а в класацията на страните, за които турската държава изнасяше.

Днес Катар се класира на 14-то място сред пазарите, в които се изнасят турски стоки, като най-много сред тях са именно мебелите.

Според Корай Чалъшкан, който ръководи бизнеса на Modoko - най-старият шоурум за мебели в Турция, износът за Катар ще достигне $200 милиона до края на тази година и $300 милиона през 2023 година.

Покупките на имоти от руснаци в Турция се увеличават с близо 200%

Покупките на имоти от руснаци в Турция се увеличават с близо 200%

Руски граждани са закупили над 9300 жилища през периода януари-септември