Инвестициите на руснаци в жилища в Турция са се увеличили със 199% през първите девет месеца на годината в сравнение със същия период на 2021 г., става ясно от официални данни на статистиката на Турския статистически институт , цитирани от турски медии.

Руски граждани са закупили около 9311 жилища през периода януари-септември.

Общите продажби на жилища на чужденци в цялата страна са се увеличили с 32,5% на годишна база за периода и са достигнали 49 644 единици, показват данните.

През първите девет месеца на годината с най-много продажби на жилища са се случили в Истанбул - 19 594 продадени. Приблизително 40% от продадените имоти на чужденци в цялата страна, са направени в мегаполиса.

Истанбул е следван от средиземноморския град Анталия с 14 656 продадени жилища, Мерсин с 2 596 жилища, столицата Анкара с 2 295, северозападна Бурса с 1 532 броя, северозападна Ялова с 1 375 жилища и западна Сакария с 1 054 жилища. Западен Измир и черноморските провинции Самсун и Трабзон влизат в топ 10 на най-горещите дестинации за периода.

От март насам се наблюдава бързо нарастване на броя на жилищата, закупени от руски и украински граждани. През първите девет месеца на миналата година руснаците са закупили само 3115 жилища.

Граждани от кои държави купуват най-много имоти в Турция и кои са предпочитаните локации

Граждани от кои държави купуват най-много имоти в Турция и кои са предпочитаните локации

През август чужденци са закупили общо 5200 къщи и апартаменти в Турция

Броят на закупените от украинци къщи също се е увеличил със 125% и достига 1775 закупени жилища.

Интересът към турски имоти по традиция идва иранци, иракчани, германски граждани, казахстанци, афганистанци, американци.