През август 2022 г. руски граждани са закупили 1200 къщи и апартаменти в Турция, изпреварвайки всички останали чуждестранни купувачи на жилища в евразийската страна. Такива данни показва уебсайта на Националния статистически институт (TurkStat) на Турция, пише Лента.ру.

Гражданите на Иран също станаха едни от лидерите по брой сделки с жилища в Турция - те са сключили 633 сделки за имоти в Южната ни съседка. Третото място е за иракчаните, които са купили през август 417 къщи и апартаменти в Турция. Четвърто място в "класацията" заемат гражданите на Казахстан (231 сделки за имоти), а челната петица завършва с украинците, които са закупили 219 жилищни имоти, отбелязват анализатори.

По данни на TurkStat, през миналия месец чужденци са закупили общо 5200 къщи и апартаменти в Турция, което е с 10% по-малко от август 2021 г. В същото време, делът на купувачите от други страни на турския жилищен пазар е 4,3%.

Кои сега са предпочитаните от руснаците държави за покупка на имоти и защо

Кои сега са предпочитаните от руснаците държави за покупка на имоти и защо

Турция е топ дестинация, но не като ваканционен имот

Най-популярният град за закупуване на имоти от чужденците в Турция е курортът Анталия, където през август са извършени 1814 сделки с недвижими имоти. На второ място по брой сделки с имоти се нарежда най-големият град в страната Истанбул (1750), а на трето място (но много по-назад) е Мерсин (317 сделки през миналия месец), сочи статистиката.

Експерти от инвестиционната компания Garnet обясняват, че пазарът на недвижими имоти в Турция има някои особености. По думите на експертите, купувачите на жилища в Турция са защитени от някои пазарни рискове, но пък продавачите (освен тези в Истанбул) често занижават официалната цена на имота, т.е. обявяват цена, по-ниска от реалната.

Експерти на пазара на имоти дават пример, че ако апартамент в Анталия се продава за 400 хиляди долара, то по банков път, т.е. официално, се превеждат максимум 220 хил. долара, а останалите се плащат в брой. По този начин, чужденците желаещи да придобият турско гражданство чрез инвестиции в страната, ще се наложи реално да платят повече от изискването по закон, т.е. поне 750 хил. долара, поясняват експетите.

Повишеният интерес на руски граждани към покупка на имоти в Турция, от инвестиционната компания Garnet обясняват, от една страна, с желанието да се закупи изгодно недвижим имот в чужбина. От друга страна, от пролетта на тази година и досега се наблюдава повишен интерес за придобиване на имоти в Турция от заможни руснаци, с цел придобиване на гражданство.

Колко струват най-евтините домове в слънчева Флорида

Колко струват най-евтините домове в един от най-богатите щати на САЩ

Имотите са с площ до около 200 квадратни метра