Голяма част от местата в хотелите в Гърция, посрещащи почиващи за лятото, вече са резервирани чак до септември, по информация от собствениците им. И това е независимо от повишението на цените.

Повечето от резервациите са от чужденци, тъй като всеки втори грък това лято няма да може да си позволи почивка, показват данни на Съюза на потребителите в страната, съобщи БНР. Причината е във високите цени на всички услуги. А цената на бензина в Гърция продължава да е висока.

Туристическите пакети сега са с поне 15% по-скъпи от миналата година. Цените на хранителните продукти са се повишили с до 25% за година, което рязко покачва и сметките на клиентите в заведенията, тъй като ресторантите също са повишили цените.

Например една скромна вечеря за двама в обикновена таверна, която миналата година е струвала около 40 евро, вече е минимум 60 евро, споделят клиенти.

В Гърция български туристи търсят зехтин, но цената му е висока

В Гърция български туристи търсят зехтин, но цената му е висока

Млечните продукти в страната обаче поевтиняват

Вече 80% от хотелите и частните квартири са резервирани от чужденци, а останалите се предлагат на почти двойна цена за нощувка. Студио в Санторини напимер достигна 350 евро нощувка.

Непосилни за много гърци, а и за чуждестранни туристи, са високите цени на фериботите. Ако се избере за лятна почивка континенталната част на страната, трябва да се предвиди и високата цена на бензина. Засега средната цена на литър бензин в Гърция е 1,82 евро, а на дизела е 1,54 евро, с тенденция за покачване, споделят собственици на бензиностанции.

Въпреки посоченото, според Министерството на туризма на страната, ще има много силна туристическа година, като очакванията са това лято да почиват в Гърция с 20% повече чужденци от предходната година.

Над 1 милион собственици на имоти в Гърция няма да плащат данък за тях, включително българи

Над 1 милион собственици на имоти в Гърция няма да плащат данък за тях, включително българи

Средното понижаване на данъка върху имотите за страната е с 31%