Два от големите производители на смартфони в света все още чакат възможност да навлязат на пазар номер 1 - Щатите. Въпреки че още изостават в тази посока, компаниите са много добре посрещнати на Стария континент.

Китайските лидери Xiaomi и Huawei отчитат стабилни ръстове в Европа независимо от намалелите продажби на смартфони там. Данни на анализаторската фирма Canalys показват, че през първото тримесечие на годината общо доставките на мобилни телефони за континента са намалели с 6,3% в сравнение с година по-рано.

Конкретно тези на лидерите на пазара - Samsung и Apple, намаляват респективно с 15,4% и 5,4%. В същото време Huawei, която продава на европейския пазар от няколко години, записва ръст на доставките си от близо 40 на сто.

Междувременно Xiaomi, която навлезе на Стария континент в края на 2016 година, вече е четвъртият най-голям бранд по продажби там. По думите на Мо Джиа от Canalys това е първото тримесечие, през което компанията влиза в топ 5 в Европа.

След като започна да продава в Русия и Испания през 2017 година Xiaomi планира да навлезе на нови пазари през тази - конкретно във Великобритания и Ирландия, на фона на готвения си дебют на фондовия пазар.

Според данните през първото тримесечие на годината доставките на Huawei за европейския пазар се изчисляват на 7,4 милиона, а на Xiaomi - на 2,4 милиона. 

Снимка 355823