Космическата компания на Илън Маск - SpaceX вече струва повече от неговата фирма за производството на електромобили Tesla, поне на хартия.

SpaceX успешно изведе в орбита 60 спътника Starlink и съобщи, че през 2019 г. е привлякла над $1 млрд. финансиране. Компанията в момента се оценява на $33,3 милиарда съобщава CNBC. В същото време акциите на Tesla се понижиха до ниво под $200, спадайки с 44% от началото на годината. Пазарната капитализация на Tesla в края на борсовата търговия в петък бе $32,8 милиарда.

Илън Мъск е най-големият акционер и генерален директор на двете компании, притежавайки 54% от ценните книжа на SpaceX и над 20% от акциите на Tesla.

Автопроизводителят с всички сили се опитва да оптимизира разходите си, а в дългосрочна перспектива залага на Китай. Тези усилия намират реализация в изграждането на завод в Шанхай, но всичко това става на фона на задълбочаващата се търговска война между Вашингтон и Пекин.

Анализаторът от Morgan Stanley Адам Джонас смята, че инвеститорите не блива да изключват възможността Мъска да използва своя дял в SpaceX за оказване на финансова помощ на Tesla. Експертът припомня примера с SolarCity - производителя на слънчеви батерии, който бе купен през 2016 г.

Сделката струва на Tesla $5 млрд., като компанията емитира 2 млрд. акции и пое дълг около $3 млрд. на SolarCity. Мъск тогава заяви, че бизнесът с чиста енергия е свързан с Tesla и се вписва в политиката на компанията. Но някои инвеститори нарекоха тази сделка спасяване на дъщерната компания за сметка на акционерите на Tesla. До сливането на Tesla и SolarCity Мъска бе председател на съвета на директорите на SolarCity, а неговият братовчед Линдън Рив бе генерален директор на компанията.

Миналият месец Tesla съобщи за36% спад в общия обем на продажбите на слънчева енергия през първото тримесечие на годината. Тази тенденция продължава от момента на придобиването на SolarCity. След сливането на компанията с Tesla в края на 2016 г. броят на инсталациите се е съкратил с пад 76% според информация от компанията.