Lenovo Group, най-големият производител на персонални компютри в света, прогнозира, че недостигът на полупроводници ще се запази и през първото полугодие на 2022 година. Китайската компания успява да расте по-бързо от пазара през последните месеци, но предупреди, че недостигът предизвика забавяне в изпълнение на поръчките и значителна по обем недовършена работа.

Председателят и главен изпълнителен директор Ян Юанцин заяви пред агенцията, че запазва прогнозата си за продължение на периода на недостиг до първото полугодие на 2022 г. "Недостигът е причинен от силно търсене, особено в IT сектора и от производителите на електромобили", заяви той.

Gartner съобщи миналия месец, че ръстът на продажбите на персонални компютри и лаптопи в света се забавя през третото тримесечие.

Lenovo запазва позицията си като най-голям производител, а пазарният дял на компанията нараства до 23,7 процента.

Ян заяви още, че Lenovo е успяла да спечели от уникалния си хибриден модел на доставните си вериги, в рамките на който получава компоненти и от доставчици, и от ин-хаус производство

Компанията отчете 65 процента повишение на печалбата за третото тримесечие на 2021 г. до $512 млн. Приходите растат с 23 процента до $17,9 млрд. Акциите поевтиняха с 5 процента.