Амстердамското летище "Схипхол" - едно от най-натоварените в Европа, може от 2025 г. да забрани полетите с частни самолети. Това е една от предложените мерки за намаляване на въглеродните емисии, шума и натоварения авиотрафик, пише Quartz.

Контекст: "Схипхол" е четвъртото най-натоварено летище в Европа с 52,5 млн. обслужени пътници през 2022 г. То е и от голямо значение за частните самолети - само през миналата година този тип полети са над 6700. Голяма част от тях са от и до Лондон.

По данни на "Грийнпийс" аерогарата е най-използваната от частни самолети на континента през целия период от 2020 г. до 2022 г. Резултатът - ръст на въглеродните емисии с главозамайващите 683%.

855% ръст на полетите с частни самолети в Европа

855% ръст на полетите с частни самолети в Европа

След пандемията все повече богаташи предпочитат да летят сами

На този фон, Аместердам се опитва да ограничи замърсяването от авиацията.

Останалите мерки: Работата на "Схипхол" ще се промени значително през следващите години, ако се реализират следните планове на властите:

  • Забрана на среднощните полети;
  • По-стриктни стандарти за самолетите, които могат да кацат на летището;
  • Прекратяване на проекта за допълнителна писта;
  • Инвестиране на 70 млн. евро в природата около летището;
  • Ограничаване на полетите до 440 000 годишно през 2024 г. при 500 000 в настоящия момент.

Всички тези и още десетки проектомерки са резултат от допитване, проведено сред живеещите в региона. Целта е да се намали шумовото замърсяване с 16%.

В прав текст: "Единственият път напред е да станем по-тихи и по-чисти по-бързо. Мислили сме много за своя растеж и много по-малко за това как той влияе на останалите - и така е било много дълго време. Трябва да имаме устойчиво отношение към своите служители, към околната среда и към света", заяви изпълнителният директор на Royal Schiphol Group Рууд Зонтаг.

От друга страна: Авиокомпании, сред които - KLM, Delta и EasyJet, заведоха дело срещу правителството заради ограничаването на броя на полетите, което според тях нарушава европейското и международното законодателство и ще има негативен ефект върху техните клиенти, както и върху икономиката.

Амстердам каза "не" на туристите, които идват "само за партита"

Европейският град, който каза "не" на туристите, които идват "само за партита"

Около 360 000 души от Обединеното кралство са посетили Амстердам през 2020 година

Магистратите принудиха нидерландските власти да следват по-стриктно процедурата по одобрение на равнище ЕС, но при успех полетите все пак ще бъдат ограничени.

"Това да бъдем единствената държава в света с таван на CO2 на национално равнище не се комбинира с международно опериращ сектор, а и с политиките на международно равнище", коментираха преди няколко седмици от KLM пред CNN.