След месеци на затваряне и блокиране на пътуванията, заради мерките за предотвратяване на Ковид, редица градове и цели държави по света се стараят да привличат отново туристите, чрез различни програми. Някои премахват изискванията за виза, други стимулират с ваучери, трети дори раздават самолетни билети.

Един европейски град обаче е далеч от тези програми. Амстердам дори има има твърде многото туристи и иска да се отърве от някои от тях. Не е трудно да се досетим, че това са определена група от британските туристи. Амстердам иска мъже на възраст между 18 и 35 години, да "стоят настрана", ако пътуват до града за да употребят наркотици или заради партита.

Това ще се окаже голяма група туристи, като имаме предвид, че около 360 000 души от Обединеното кралство са посетили Амстердам през 2020 г., показват статистически данни на Statista.

Явно това не е голям фактор за Амстердам, защото местните власти откриха онлайн кампанията "Стой далеч" във Великобритания, която има за цел да предпази от "причиняващи неудобство посетители", цитирано от CNBC.

Кампанията описва рисковете и последствията от "прекомерната злоупотреба с наркотици и алкохол", коментират властите.

Предупреждение в една видеореклама гласи следното: "Да дойдеш в Амстердам за купон = 140 евро глоба", заедно с кадри на полицията, слагаща белезници на млад мъж. Друго видео показва мъж, който е изнесен на носилка, и текст към случката: "Идвам в Амстердам, за да употребява наркотици + губя контрол = отиване до болница".

Местните власти дори ще разширят кампанията, за да се насочат към туристи от Нидерландия и други страни от ЕС.

Хотелите в Амстердам регистрират около 1,75 милиона международни туристи и 1,1 милиона вътрешни туристи през 2021 г., според Statista.

Кампанията е само една от множеството мерки, които Амстердам предприема за борба с прекаления туризъм и за привличане на различни видове туристи.

Кампанията "How to Amsterdam", която започва този месец, ще използва социални медии, за да информира посетителите за това какво представлява неприемливото поведение в града, завяват властите.

Градът обяви нови мерки в квартала на червените фенери за "намаляване на престъпността". Те включват забрана за пушене на канабис на улицата, по-малко продажби на алкохол и намалено работно време през уикенда за барове, клубове и др.