Най-голямата компания за морски превози - датската Moller-Maersk, ще предлага карго жп превози в България. От края на миналата седмица логистичният гигант обслужва линия между Бургас и Пловдив. От втория най-голям град в страната пък ще има ежедневна връзка със София, която ще се осъществява с камиони.

Първите превози са започнали на 22 юли, като целта е те да бъдат използвани, както за износ на стоки и суровини от България, така и за внос на такива в страната. Това става ясно от официално съобщение на Maersk.

Засега първите клиенти за транспортните услуги са датската варига за мебели и стоки за дома JYSK, както и производителят на хартия и опаковки "Монди" , която е собственик на най-голямата група в света в този сегмент Mondi Group.

В случая с JYSK превозите най-вероятно ще бъдат насочени към логистичната база на компанията в "Божурище", която отвори врати през 2019 година след инвестиция в размер на 107 милиона евро. Тя е център на компанията за доставки за България и Югоизточна Европа.

"Размерът и присъствието на Maersk в България ни дава уникалната позиция да засилим позицията си в логистичния сектор в страната", посочва в позицията на компанията Седеф Айхан, който е управляващ директор за региона на Европа и Близкия Изток.

JYSK има най-високия склад в България

Склад колкото 14-етажна сграда: Кое е най-високото такова съоръжение в България?

В него има място за над 122 400 палета

От JYSK посочват, че връзката с Бургас през Пловдив е ключова за тях.

"С включването на жп линия от Бургас до София спестяваме 40 километра. Фактът, че влаковете пътуват през нощта и позволяват превозването на повече товар ни позволява да подобрим времето си за транзит, както и да намалим емисиите на въглероден диоксид във веригата ни за доставки", посочва Ярослав Собчик, който е директор в JYSK България, цитиран от сайта SeeNews.

Базираната в Копенхаген Maersk е най-големият морски превозвач в света. Тя развива дейност в 130 държави по света, като за нея работят близо 80 000 души.

"Монди" инвестира над €600 милиона в нов завод в България

Производител на хартия инвестира над €600 милиона в нов завод в България

Групата има 26 000 служители по цял свят