Американската компания за финансови услуги Mastercard прави крачка към нов пазар, изчисляван на 27 трилиона долара. Тя е получила разрешение да предлага банкови карти в Китай. По този начин компанията ще стане част от системата за разплащания в азиатската страна, изчислявана на 27 трилиона долара.

Съобщението идва от централната банка на държавата и дава сигнал, че Пекин е готов да забърза отварянето на финансовата си система. Сделката идва и като част от договорките в предварителното търговско споразумение със САЩ.

Според съобщението на People's Bank of China Mastercard трябва да започне работа в Китай в рамките на една година.

От американския гигант посочват, че решението на Централната банка на Китай е "обнадеждаващо", като азиатската страна е един от най-важните пазари за него.

Като част от предварителното търговско споразумение с Вашингтон от Пекин обявиха, че чуждестранните доставчици на електронни платежни услуги, като Mastercard, Visa и American Express, ще могат да получат разрешение за опериране в страната в рамките на не повече от 90 дни.

Мобилните разплащания в Китай възлизат на 190 трилиона юана или 27 трилиона долара към 2018 година, което превръща страната в най-големият такъв пазар в света, сочат данни на iResearch. Междувременно там се използват 8,2 милиарда банкови карти, като 90% от тях са дебитни.