Съпругата на най-богатия човек в света Бил Гейтс - Мелинда се обяви срещу корпоративното робство и наложеното от големите корпорации изискване хората да бъдат работохолици, за да успеят.

В наскоро създадения си профил в социалната мрежа LinkedIn, тя осъжда съвременните трудови реалности, отбелязвайки добре известния факт, че повечето компании изискват от служителите си да работят повече. "Американската работна седмица е нараснала от по-малко от 40 часа до близо 50", посочва Гейтс.

"Технологиите направиха още по-трудно да се отдръпнем от работата си и по-лесно да се чудим дали една нощ, прекарана навън или дълъг уикенд нанася вреда на кариерата ни", казва милиардерската съпруга.

Резултатът от всичко това е работна етика, която е вредна за всички, пише Гейтс.

"Когато компаниите изискват служителите да работят до откат, онези, които искат да балансират кариерата си със семейния живот, се измъкват. Някои от тях изцяло напускат корпоративния свят, което ограничава разнообразието", обяснява тя.

"Тези, които остават, са по-малко продуктивни. Те трябва да посветят толкова много енергия на това просто да държат главите си над водата, вместо да измислят начини за създаване на повече стойност", пише г-жа Гейтс.

Според нея работохолизмът е особено вреден за жените, защото в обществото все още битува нагласата, че грижите за дома и за децата изцяло зависят от тях.

"Изпращаме дъщерите си на работно място, предназначено за нашите бащи.

Работното място в Америка е създадено на базата на предположението, че служителите имат партньори, които ще останат вкъщи, за да вършат неплатената работа да се грижат за семейството и за дома. Разбира се, това не винаги беше така преди и определено не е така днес ...", посочва Гейтс.