Mercedes-Benz е продала 2,31 милиона автомобила през миналата година, което най-вероятно ще изпрати компанията на първа позиция сред премиум брандовете, предава Reuters. Анализаторите обаче започват да се поставят под въпрос още колко германските автомобилни производители ще доминират в луксозния клас.

BMW, Audi и Mercedes-Benz държат тази част от пазара от десетилетия, но анализаторите предупреждават, че популярността на електромобилите може да отвори врати за нови конкуренти, като например американския производител Tesla.

"Въпросът е дали Tesla е Apple на автомобилната индустрия и дали установените премиум брандове ще се превърнат в Nokia и Blackberry", казва Патрик Хюмел от UBS.

BMW и Audi все още не са публикували годишни данни за 2018 г. Tesla вече съобщи, че е доставила 245 240 автомобила.

Германските производители също навлизат на пазара на електромобили, но печалбата им идва от продажбите на мощни бензинови и дизелови автомобили.

Mercedes GLC стана най-бързият кросоувър на Нюрбургринг (ВИДЕО)

Mercedes GLC стана най-бързият кросоувър на Нюрбургринг (ВИДЕО)

Премина с 2 по-бързо Северната дъга от Alfa Romeo Stelvio

Mercedes-Benz постига нов рекорд през 2018 година, благодарение на повишение на продажбите от 11 процента в Китай - най-големият автомобилен пазар в света. Продажбите в САЩ и Европа падат с 6,3 процента и 2,3 процента, съответно.

S-class отчита 12 процента ръст на продажбите, а над една трета от клиентите на германския бранд избират SUV модел. 25% от продажбите са на компактни автомобили.

"През 2018 година Mercedes-Benz е на върха на премиум сегмента за трета поредна година", заяви главният изпълнителен директор на Daimler Дийтер Зетше.

Анализатори посочват, че базираната в Щутгарт компанията остава пред BMW и Audi благодарение на повишения производствен капацитет и продажби в Китай.

"Mercedes в момента има значителна преднина пред BMW и в момента състезанието е при тези две компании. Audi ще остане далеч назад още дълги години", смята анализаторът от Nord LB Франк Швоп.

BMW ще публикува информация за продажбите в петък. Групата, включваща и MINI, и Rolls-Royce, има общо 2,49 милиона продажби. Ако включим продажбите на Smart в тези на Mercedes-Benz, те достигат 2,44 милиона.

Tesla изпревари Mercedes по продажби в САЩ и гледа към BMW

Tesla изпревари Mercedes по продажби в САЩ и гледа към BMW

Компанията е доставила 69 925 автомобила за три месеца