Технологичният гигант Microsoft спира поддръжката на Windows Vista. Операционната система се появи на бял свят през 2007 година, но създаде множество главоболия на компанията заради различни грешки в работата си.

За решението да дръпнат щепсела за поддръжката на Windows Vista обявиха от Microsoft на личния си блог. От компанията заявиха, че след 11 април клиенти на операционната система вече няма да получават нови актуализации на защитата, безплатни или платени опции за асистирана поддръжка или онлайн техническото съдържание на актуализации от Microsoft.

Компанията осигуряваше поддръжката на Windows Vista през последните 10 години, "но дойде време за нас и нашите хардуерни и софтуерни партньори да инвестираме ресурси в по-нови технологии, така че да можем да продължим да предоставяме подходящи нови преживявания", пишат в изявлението си от технологичния гигант.

След обявената от компанията дата потребителите ще могат да продължат да използват операционната система, но ще трябва сами да се грижат за сигурността на личните си данни.

Тази версия на платформата е на пазара от 10 години и е наследник на Windows XP. Но в действителност докато Windows XP все още се радва на 8 на сто пазарен дял в сферата, то Windows Vista може да се похвали само с 0.78 процента предпочитание от притежателите на настолни компютри.