Една от ключовите компании в Mitsubishi Group - Mitsubishi Materials фалшифицира данните за продуктите в продължение на години, съобщи японският финансов вестник Nikkei, цитиран от Reuters.

Това е поредният скандал, свързан с качеството на продуктите на японските компании, който ще нанесе тежък удар върху доверието в надеждността на местната продукция.

Mitsubishi Cable Industries е фалшифицирала данни за своите O-пръстени, използвани от стотици клиенти за промишлени продукти като самолети. Досега не са открити заплахи за безопасността.

Според уебсайта на компанията О-пръстените, използвани като уплътнителен продукт, се използват в "критичните области на авиоиндустрията, аерокосмическата и ядрената индустрии, основани на високо качество и надеждност".

Компанията е започнала разследване вследствие на скорошния скандал за фалшифициране на данните в третата най-голяма компания за стомана в Япония - Kobe Steel.

Mitsubishi Materials има 45% дял в съвместно предприятие за медни тръби с Kobe Steel, включително заводът Хатано, който е в центъра на скандала за фалшифициране на данните в стоманения гигант.

Kobe Steel призна, че работниците са подправяли спецификациите на продуктите, което разтърси международните вериги за доставки и принуди световните автопроизводители, производителите на въздухоплавателни средства и други компании да проверят дали безопасността и производителността на техните продукти са били компрометирани.

Доверието в японската производствена мощ понесе сериозен удар след разкритията, че автопроизводителите Nissan и Subaru не са спазвали процедурите за окончателна проверка в продължение на десетилетия.