Tata Group обмисля какво да предприеме относно подразделението си Jaguar Land Rover, включително и продажба на дял в закъсалия производител на луксозни автомобили, пише Bloomberg, цитирайки свои източници.

Най-големият конгломерат на Индия обмисля алтернативи от продажбата на миноритарен дял до намирането на венчър партньор, с който да произвежда автомобили и да намали разходите. Компанията вече води разговори с потенциални съветници.

Само десетилетие след покупката на брандовете Jaguar и Land Rover, бизнесът започна да тежи твърде много. През миналия месец Tata записа най-голямата загуба за тримесечие в корпоративната история на Индия - $3,8 милиарда, след като намали рязко оценката на бизнеса. Jaguar Land Rover понесе тежко забавящия се пазар в Китай и трансформацията към електрическа мобилност.

Представител на компанията отрече, че търси продажба.Източниците на изданието посочват, че Tata няма да поиска да предаде контрола, а ще предпочете да потърси свеж капитал от стратегически инвеститори.

През януари Jaguar Land Rover заяви, че ще съкрати 10 процента от служителите си. "Великобритания остава най-важният пазар за компанията и той има много проблеми заради Brexit", коментира Дипеш Ратор, директор в Emerging Markets Automotive Advisors. "JLR се нуждае от масивни инвестиции, за да се подготви за следващия ръст на пазара".

Миналият месец Jaguar Land Rover заяви, че търси алтернативни източници на финансиране, тъй като в момента условията не са подходящи за емитиране на нови облигации. Компанията търси $1 милиард, за да изплати падежиращи заеми, както и да финансира програмта си за електромобили.

Как Jaguar Land Rover донесе най-голямата корпоративна загуба в историята на Индия

Как Jaguar Land Rover донесе най-голямата корпоративна загуба в историята на Индия

Компанията е подложена под натиск на няколко фронта