След като влогър разкрива как платформата за видео споделяне YouTube позволява на педофили да оставят обидни коментари под рекламните клипове на компаниите, те ги изтеглят от сайта, пише Bloomberg.

Влогърът Мат Уотсън публикува 20-минутен клип, в който детайлно обяснява как коментарите в Youtube са били използвани, за да идентифицират определени клипове. В тях млади момичета, които правят гимнастика или се оглеждат в огледалото, са били възприети като "сексуално загатващи" и са последвали неприлични и обидни коментари под тези реклами. В разкритието на Уотсън се демонстрира как, когато кликнеш, върху такъв клип, Youtube ти предлага още подобни на него.

Той обяснява, че клиповете от своя страна са напълно безобидни и нямат сексуално или някакъв друг тип компрометиращо съдържание. Проблемът идва от коментарите, които са оставяни под тях.

Всички подраздели на Nestle в САЩ са прекратили излъчването на рекламите в Youtube. Към производителя на пакетирани храни се присъединяват Disney, Epic Games и германският хранителен гигант Dr. August Oetker. Те също оттеглят рекламите си.

"Ние взехме решение да спрем рекламите си навсякъде, докато се вземат необходимите мерки, за да се разреши ситуацията. Имаме стандарти, които няма да нарушим ", каза говорител на Nestle.

YouTube забрани опасните клипове

YouTube забрани опасните клипове

Платформата работи с психолози, за да сведе до минимум стресиращите пранкове

От Youtube също са реагирали веднага, като обясняват:

"Всяко съдържание, включително и коментари, които застрашават най-малките, е неморално и ние имаме радикални политики, които забраняват това. Ще предприемем незабавни мерки, като изтрием профили и канали, ще сигнализираме на властите за незаконните действия и ще предотвратим появата на такива коментари."

Общата сума за рекламните клипове е по-малка от $8000 в рамките на последните 60 дни, но YotuTube планира да си ги възвърне.

Преди две години платформата, притежавана от Alphabet Inc., отново е имала проблеми с други рекламодатели и те отново изтеглят своите видеа от сайта. Тогава причината пак е била вулгарно съдържание, а Youtube e обвинена, че не регулира съдържанието, което се качва в платформата.

Сега обаче от компанията реагират незабавно, като вече имат нова политика за дейности, които минават границата на разрешеното.