Видеата, съдържащи опасни или емоционално стресиращи номера няма да бъдат допускани в платформата, съобщава BBC.

Така наречените пранкове нашумяха заради предизвикателствата, които си отправят потребителите в мрежата. Често в тях се спретва някакъв номер или се заснемат опасни сцени. Някои от тях обаче завършват с наранявания и смъртни случаи.

Видео платформата, която е притежание на Google, смята, че такива материали нямат място в нея. Изглежда, че въпреки това, сайтът не успява да наложи тези правила. Доклад на Buzzfeed показва, че все още могат да се видят подобни материали, представени не като видео, а като история от снимки, с цел да заобиколят забраната.

Някои от клиповете събират милиони гледания. От YouTube казват, че работят усилено, за да елиминират факторите, които стимулират качването на такъв тип видеа.

От друга страна, налагайки правила относно пранковете, платформата би могла да премине границата. Ако категоризира кое е опасно и кое не е, това може да доведе до по-сериозни последствия.

"Нашата политика забранява съдържанието на действия, които могат да доведат до нараняване. В тези рамки дефинираме какво означават опасни предизвикателства и номера. От сега нататък сайтът няма да позволява качването на материали, които могат да доведат до потенциално нараняване", заявиха от YouTube.

От компанията обясниха още, че не разрешават видеа, в които децата се стресират от определени номера. Сайтът вече работи с детски психолози, за да добие ясна представа какво може да окаже негативно влияние върху детското съзнание.

Видео, в което дете е било излъгано, че родителите му са починали, е събрало много гледания.

Новите правила идват в отговор на няколко случая на шеги и каскади, които в най-добрия случай са сериозно неразумни, а в най-лошия смъртоносни.

Пример за такава ситуация е, когато 20-годишната Монализа Перес от Минесота застрелва приятеля си. Двойката се е надявала, че енциклопедия под дрехите му ще го предпази от куршума и клипът им ще направи сензация в мрежата, но изходът е фатален, а тя прекарва в затвора шест месеца.