Японската компания Nissan официално потвърди, че производството на кросоувъра Qashqai ще остане в завода на марката в Съндърланд, след като е получила подкрепа от британското правителство.

В допълнение на това от Nissan обявиха, че в британския им завод ще се сглобява и популярния SUV X-Trail, който сега се произвежда в Япония.

Бъдещето на завода на Nissan в Англия беше под въпрос, след като британците гласуваха да напуснат Европейския съюз. През септември главният изпълнителен директор на Nissan Карлос Гон заяви, че компанията ще намали инвестициите във Великобритания, ако правителството не осигури компенсации за евентуални загуби на марката при начисляването на мита и такси, дошли като резултат от "Брекзит".

"С удоволствие ви съобщавам, че Nissan ще продължи да инвестира в Съндърланд - се казва в съобщение на Гон, разпространено в края на миналата седмица. - Нашите служители ще продължат да произвеждат висококачествени и високо ценени автомобили."

В същото съобщение Гон потвърждава, че следващото поколение на Qashqai ще се произвежда в Съндърланд, а към него се добавя и новата генерация на X-Trail.

Годишно британският завод на Nissan произвежда около 500 000 коли, 80% от които са за износ, основно в държави от ЕС. В завода работят 7000 човека, а в компаниите, които са негови доставчици, се трудят още 28 000 души.

Освен Qashqai, сега Nissan произвежда в Съндърланд Juke, електрическия Leaf, както хечбека Infiniti Q30, пише autoclub.bg.